Kaszki zbożowe – zdrowe odżywianie w każdym wieku

Kaszki zbożowe – zdrowe odżywianie w każdym wieku

Zdrowe odżywianie jest nawykiem, który warto sobie wyrobić. Dlaczego? W żaden sposób nie szkodzi – może jedynie podnieść komfort codziennego funkcjonowania, a także poprawić samopoczucie. Dlatego zdrowe zwyczaje żywieniowe warto wprowadzać od najmłodszych lat życia. Może to wydawać się trudne – na szczęście istnieją produkty, które mogą ułatwić rodzicom to trudne zadanie.

Zdrowe i smaczne kaszki

kaszki Dzieci często patrzą z wyraźną niechęcią na owoce i warzywa. Znacznie bardziej interesują je słodkie i słone przekąski, które – jak dobrze wiadomo – nie są najzdrowsze dla dojrzewającego organizmu. Nawet małe dzieci potrafią reagować płaczem na owocowe „słoiczki”, wyciągają za to rączki po czekoladowe batoniki i inne słodycze. W takim przypadku, świetnym rozwiązaniem mogą okazać się kaszki zbożowe. Są to ekologiczne, w pełni naturalne mieszanki, które zawierają starannie dobrane kompozycje – nie tylko zbożowe. Tego typu kaszki mogą zawierać także kaszę jaglaną, amarantus lub orzechy. Częstym dodatkiem takich mieszanek są także owoce liofilizowane – czyli zasuszone poprzez zamrożenie, a później odessanie wody. Dzięki tej technologii, nie tracą ode żadnych właściwości odżywczych i zachowują witaminy. Dodatek owoców liofilizowanych sprawia, że kaszki zbożowe są smaczne i aż kuszą, by je zjeść. Dodatkowo, tego typu produkty mogą być przechowywane w szafce nawet przez kilka miesięcy. Nie trzeba martwić się o to, że znajdujące się w nich owoce zaczną psuć się i pleśnieć.

kaszki Wyrobienie nawyku zdrowego odżywiania się często utrudniają domownicy. Ciężko jest w końcu jeść zdrowo, gdy wszyscy dookoła jedzą tłuste, przetworzone, za to smaczne jedzenie. Kaszka zbożowa to produkt, który można podawać już zarówno małym dzieciom, jak i dorosłym. Wystarczy ją gotować przez 2-3 minuty w mleku. Jeżeli któryś z domowników nie toleruje laktozy lub stosuje dietę wegańską, śmiało można w tym celu użyć wody lub mleka roślinnego. Tak przygotowaną kaszkę można dowolnie osłodzić np. syropem z agawy lub klonowym, a także przystroić świeżymi owocami. Warto dodać do niej surowe kakao – nabierze wtedy czekoladowego smaku bez dodatku niezdrowych cukrów. Na rynku dostępnych jest wiele kaszek zbożowych. Warto sięgać po te, które poza zbożami i owocami nie zawierają żadnych innych, chemicznych dodatków. Zaufanym producentem tego typu produktów jest Helpa – kaszki zbożowe dostępne w ich bardzo rozbudowanej ofercie są nie tylko zdrowe, ale także pyszne.

Zdrowe odżywianie w rodzinie to korzyść dla wszystkich domowników – zwłaszcza tych młodszych. Małe dzieci powinny codziennie otrzymywać porcję warzyw lub owoców, by ich organizmy miały siłę do prawidłowego rozwoju. Kaszki zbożowe umożliwiają im zdrowe, a przy tym pyszne odżywianie.