Czym wyróżnia się mąka bezglutenowa?

Czym wyróżnia się mąka bezglutenowa?

Pyszne wypieki czy codzienne dania składające się z mąki nie muszą być wcale eliminowane z jadłospisu osób z nietolerancją na gluten. Obecnie jest tak duży wybór produktów pozbawionych tego szkodliwego dla alergików składnika, że z powodzeniem można nabyć także różnego typu mąki. Umożliwia to pieczenie smacznego pieczywa i komponowanie najróżniejszych potraw dokładnie w takim sam sposób, jak z użyciem zwykłej mąki pszennej.

Bardzo dobra mąka

mąka bezglutenowaDzięki temu pole do kulinarnych popisów zyskują osoby, które z różnych powodów glutenu konsumować nie chcą lub nie mogą. Nie każdy jest predysponowany do tego, by spożywać wszystkie dostępne na spożywczym rynku produkty. W wielu przypadkach chodzi o alergie pokarmowe, które powoduje groźne reakcje po kontakcie z alergenami występującymi w żywności. Istnieje jednak wiele alternatywnych produktów dietetycznych, które redukują ryzyko nasilania się alergii, a w wielu przypadkach całkowicie eliminują objawy uczuleniowe, ponieważ nie posiadają w swoim składzie substancji niebezpiecznych również dla celiaków lub osób z problemami jelitowymi. Jednym z takich produktów jest dobra mąka bezglutenowa, dzięki której można przyrządzić pyszne pierogi, placki ziemniaczane, chleby, ciasta lub naleśniki. Do wyboru jest wiele rodzajów tego typu mąk. Różnią się one od siebie przeznaczeniem. Niektóre z nich nadają się stricte do wypieków słodkich i wilgotnych, a inne do wytrawnych i kruchych.

mąka bezglutenowaTaka informacja powinna znaleźć się ponadto na opakowaniu mąki, co znacznie ułatwi późniejszą pracę w kuchni każdej osobie, która za jej pomocą będzie chciała stworzyć pyszne dania i desery. Mąki bezglutenowe są idealną alternatywą dla osób cierpiących na celiakię, ponieważ pozwala im to całkowicie zapomnieć o swoim zdrowotnym problemie i gotować pyszne potrawy bez ryzyka występowania alergii pokarmowej. Tak jak w przypadku mąk zwykłych, tak również przy wyborze mąk bez glutenu wyróżnić można ich bazowe i dedykowane określonym typom dań rodzaje, wśród których najbardziej przydatną w kuchni odmianą będzie mąka uniwersalna, stanowiąca podstawę większości ciast. Dostępne obecnie na rynku mąki bezglutenowe tworzone są ze zmielonych ziaren ryżu, łuskanych ziaren prosa, gryki, kukurydzy lub owsa.

Wyróżniają się one wysoką zawartością ważnych dla zdrowia witamin i mikroelementów, a także niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu są odpowiednie również dla osób chorujących na cukrzycę. Są one nie tylko lekkostrawne, ale także stanowią dobre źródło węglowodanów złożonych, które zapewniają uczucie sytości na długo. Stosowane są więc także w przypadku diet redukcyjnych.